Herba Penawar Al-Wahida

Mee Segera Nissin Noodles Daging Salai Tidak halal

Mee Segera Nissin Noodles yang diimport dari Hong Kong (tertulis dipaket bungkusan).
Daging Salai yang digunakan pada hidangan Sandwish & Nissin Noodles juga diragui status halalnya.


Ini kerana pada waktu awal penubuhan White Coffee Oldtown Kopitiam 1999 tiada dipasaran Malaysia yang menjual Daging Salai HALAL. Perkara ini anda boleh rujuk kepada para penyelidik, pensyarah & pelajar di Fakulti/ Jabatan Perhotelan @ F&B / Food & Beverages.


Minyak yang digunakan didalam penyediaan menu ' Ipoh Ho Fun @ Ipoh Kuew Teaw Sup'. Minyak tersebut dihasilkan sendiri oleh WCOK dan tidak terdapat dipasaran. Hanya diberitahu ianya minyak udang. Tetapi adakah ianya benar & tiada campuran lain?


Apa yang membuatkan UMAT ISLAM diMalaysia TERPEDAYA dengan status HALALnya ialah salinan sijil HALAL yang dikeluarkan oleh JABATAN AGAMA ISLAM PERAK @ 'JAIPK' pada beberapa produknya dijaja dengan mengatakan JAIPK akan memberi STATUS HALAL pada semua produknya yang sehiingga kini (dari awal penubuhnnya-dekat 10tahun dah) masih lagi tidak diperoleh Sila layari laman Web WCOK. Hanya sijil halal bagi beberapa produk yang disahkan oleh JAIPK yang dijajanya.


Berbagai anugerah telah diperolehi, namun STATUS HALAL BAGI RESTORENNYA masih lagi TIDAK BERJAYA DIPEROLEHI. KENAPA & MENGAPA? Maka itulah umat islam dinegara ini terpedaya dengan helah apabila nama JAIPK digunakan.
dalam menu

Selain daripada penyalahgunaan Sijil Halal yang dikeluarkan oleh JAIPK umat islam juga terpedaya dengan paparan pekerja islam yang diambil bekerja. Dimana dengan mengatakan yakni makanan yang dihidangkan adalah halal, maka pekerja-pekerja islam ini telah terpedaya untuk berkerja seterusnya menjadi penipuan yang tidak diketahui mengenai status halal makanan direstoren tersebut.


Bagi pengunjung-pengunjung, apabila melihat Sijil HALAL yang dipaparkan (yang dikeluarkan oleh JAIPK bg sesetengah produk sahaja & bukan yang dikeluarkan oleh JAKIM yakni pengesahan makanan yang dihidangkan oleh restoren terbabit adalah HALAL semuanya) serta pekerja-pekerja islam (yang tidak mengetahui akan Status Non-HALAL yang dihidangkan.Siap pakai tudung lagi) maka dengan mudahnya mereka memasuki dan menjamahnya.
restoran yang diragui status halal


Seperti apa yang berlaku di KULIM, KEDAH bagi Kopitiam PAK'HAINAN (juga 'TIDAK HALAL'). Sungguh menyedihkan apabila pengurus restoren beragama Islam dan berbangsa Melayu tidak mengendahkan & mengetahui status HALAL bagi makanan yang dihidangkan. Papan tanda diluar restoren juga sungguh besar menunjukkan pekerja islamnya memakai tudung menghidangkan makanan.
Hanya beberapa Kopitiam sahaja yang prihatin & dilihat telah mendapat `PENGESAHAN SIJIL HALAL JAKIM' walaupun baru setahun jagung dibuka. Seperti SWENZ KOPITIAM & KAPITAN KOPITIAM. Dimana melalui produk menunya didapati sememang tiada makanan yang diimport dari TAIWAN,
HONG KONG & JEPUN yang kebanyakkannya tidak HALAL. Mengapa restoren ini boleh mendapat Status HALAL JAKIM & terdapat sesetengahnya TIADA HALAL JAKIM.
For HALAL issues, kindly ask or surf www.hdcglobal.com.my

SUMBER" http://yayapunye.blogspot.com/

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
2 Responses
  1. maksudnya kopitiam ni semua tak halal lah? i chinese so i tak tau

  2. TIDAK SEMESTINYA MAKANAN KOPITIAN TIDAK HALAL.YANG MENYEBABKAN SESETENGAH KOPITIAN INI TIDAK HALAL IALAH PUNCA ATAU SUMBER YANG DIGUNAKAN DALAM MASAKAN DAN CARA PEMBUATAN YANG MENYEBABKAN IA TIDAK HALAL BAGI ORANG ISLAM.SAUDARI BO;EH MALAYARI BLOG SEPERTI DI BAWAH UNTUK MENDAPATKAN LAGI KEFAHAMAN SAUDARA MENGENAI MAKANAN YANG TIDAH HALAL BAGI UMAT ISLAM,TQ.
    http://ari2abdillah.wordpress.com/2007/06/26/jenis-makanan-yang-halal-dan-haram/
    http://www.jais.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=681&Itemid=1

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails